Alchemie
‘Op een dag wordt elke fotograaf geconfronteerd met iemand die je foto’s aansnijdt, ofwel: de grafisch ontwerper’, zegt Van Baar. Zijn taak aan de KABK Den Haag is om fotografiestudenten inzicht te geven in de functie van grafisch ontwerp voor fotografie. In Nederland zijn goede voorbeelden van deze praktijk, al vanaf de jaren 50. Een nauwe samenwerking tussen fotografen, schrijvers, illustratoren, grafische ontwerpers en een drukker / uitgever gaf licht aan een stroom van bedrijfsfotoboeken zoals vuur aan zee (Hoogovens, 1958), de draad van het verhaal (Nijverdal- Ten Cate, 1960) en de verbinding (PTT, 1962).
In 2006 vroeg Corinne Noordenbos Van Baar om toe te treden tot het docententeam. Bij haar stond, als hoofd van de afdeling, toepasbaarheid van fotografie en samenwerking met professionals uit andere disciplines, hoog op de agenda. Het tastbare resultaat: tweemaal per jaar is een groot aantal fotoboeken te zien en vaak te koop: tijdens de 3e jaars tentoonstelling in januari en de examententoonstelling in juli. Daarnaast creëren tweedejaarsstudenten elk jaar een tijdschrift, met gebruikmaking van het materiaal dat zij tijdens hun ‘field trip’ in een buitenlandse stad hebben geproduceerd.
Sinds enkele jaren is KABK / Photography te vinden op internationale fotoboekenbeurzen waar de uitvoering van de studentenboeken als hoogwaardig wordt beschouwd. Dit is het resultaat van samenwerking, niet in het minst met grafisch ontwerpers, repro bedrijven en ambachtelijke boekbinders. “Als je weet wat je wilt, kun je er met de juiste leveranciers in slagen om een mooi en meestal betaalbaar resultaat te behalen. In een korte tijd en op korte termijn. Is het niet een soort alchemie?” Aldus Van Baar.
In de loop der jaren heeft Van Baar bijna 200 studentenpublicaties verzameld. Zij werden voor het eerst in december 2016 -januari 2017 tentoongesteld in de LhGWR Project Space in Den Haag. In april werd de collectie getoond tijdens het Istanbul Photobook Festival bij de Mimar Sinan Fine Arts University / FUAM (Photo Application and Research Center).
Voor de tentoonstelling bij FUAM werd de tentoonstelling volgens acht thema’s ingericht:
1. Mainstream Culture
2. Identity: Family and Gender
3. Control over Nature
4. Control over People / People in control
5. Perception of Nature
6. Observation of the Common
7. Yearning for Freedom
8. Control in/by the Built Environment
In Oktober 2017 was de 3de editie van de tentoonstelling te zien in molen De Kameel tijdens het Fotofestival Schiedam.
Mainstream Culture
Identity / Gender
Control over people / people in control
Control in/by the Built Environment
Control over nature
Perception of nature
Observation of the Common
Yearning for freedom