Het oorspronkelijke bouwvolume is bijna verdubbeld door nieuwbouw: een auditorium annex entreegebouw, een sporthal, ondergrondse ruimten annex tunnel en een extra schoolgebouw.
Ontwerp van binnen- en buitenbewegwijzering. Na analyse van terrein en ontsluiting der gebouwen via een nieuw gebouwde ondergrondse ruimte, haaks op de as van het ensemble, is een bewegwijzeringsplan opgesteld en zijn thema’s ontwikkeld voor onderscheid tussen de bouwdelen.
Een van de voorstellen betrof projectie van de wereldkaart op de gebouwen van het schoolgedeelte. Namen van continenten waren als ‘tags’ in het hart van de ondergrondse verkeersruimte op de muur gedacht.
Voordeel: de oriëntatie wordt geholpen door algemene kennis.
De werkgroep bewegwijzering van ISE schatte dit in als te complex, met name voor de jongste kinderen, en stelde voor met dierfiguren te werken.
De dieren kregen een heraldisch karakter waardoor de visuele duurzaamheid gewaarborgd is. Als forse iconen zijn ze zwart op het beton gezet. In de bewegwijzering komen ze terug als simpele silhouetten op een gekleurd fond. Met name buiten werkt dat goed: als drager is hiervoor het standaard metalen verkeersbord toegepast – met omgezette randen en afgeronde hoeken.
Buiten fungeren vrierkante zuilen van 2m hoog als drager voor de bewegwijzering. Van een afstand zijn vooral de pijlen als grote figuren zichtbaar. Eenmaal dichterbij, zijn de bestemmingen leesbaar. Op één zijde is een gestileerde plattegrond van het complex geplaatst met een duidelijk onderscheid tussen de oudbouw, met een hint naar de schuine daken, en de nieuwbouw.
Ondersteunend is een aantal korte zuilen geplaatst met doorverwijzingen.
De kleurstelling van de buitenbewegwijzering is na overleg met de bouwer en de school, uitgevoerd in de huisstijlkleuren van ISE: licht oranje figuratie op een grijs fond; hetzelfde grijs dat voor hekwerk en kozijnen is gebruikt.
De grafische vormgeving is geïnspireerd op militaire esthetiek: forse typografie, strakke ordening, kaders, heraldiek.
Voor gebruik in drukwerk en op beeldscherm is een gestileerde kaart ontworpen.
Wayfinding International School Eindhoven
Architect: Diederendirrix
Producent bewegwijzering: Dehullu Sign Systems
Vloeroppervlak: 18.700m2
Ligging: Eindhoven Strijp t.o. landgoed De Wielewaal (Frits Philips)
Rijksmonument, z.g. Boost kazerne, ontwerp 1938
Kenmerkende 30’er jaren architectuur: luie tentdaken met verspringingen en groot overstek.