Education

Design & Students

Wunderkammer

Works & Treasures

Design Culture

Hosting/ consulting

Collection

Industry & Trade

Aanbevolen

Publications Alumni

Automobilia

Car= cult/ see gems

via tri (Sander Uitdehaag)

>Education

De opdracht* om te werken met afgekeurde foto’s is bedoeld om studenten te bevrijden van (blokkades opwerpend) ontzag voor hun eigen beeld. Gebruik van de ‘toch mislukte foto’s’ vergemakkelijkt het nemen van vormgevingsbeslissingen.

Sander koos geen afgekeurde foto’s maar een afgekeurd, zelf geïnitieerd project: met twee andere fotografen zou hij volgens een van tevoren opgesteld draaiboek een fotoserie maken in Londen, elk te beginnen vanuit een ander metrostation. Typische instructie: loop vanuit de uitgang naar de dichtstbijzijnde muur met een straatnaambord, volg van daaruit de eerst voorbijkomende vrouw met een rode jas… etc.
Eén van de fotografen maakte het draaiboek niet af. Het project belandde in de kast.
Resultaat:
Een A6 boekje van 1xx pagina’s waarin elk hoofdstuk drie keer achter elkaar herhaald wordt met elke keer de foto’s van de respectievelijke fotograaf; de de betreffende draaiboekopdracht fungeert als hoofdstuktitel.
Naschrift:
Niet alleen ontwikkelde deze student een prachtig ontwerp voor zijn publicatie, waarin herhaling een functie krijgt, ook zocht en vond hij het papier en de bindtechniek die dit tot een overtuigend product maken.

 

*) Opdracht
1. breng je mislukte/afgekeurde foto’s mee,
2. maak met deze foto’s enkele schetsdummies van 16 pagina’s, formaat A6
3. voeg nu 16 pagina’s toe (geen foto’s): tekst, kleur, leegte etc.
4. maak, uitgaande van je schtesmateriaal, een publicatie, omvang en formaat vrij