Education

Design & Students

Wunderkammer

Works & Treasures

Design Culture

Hosting/ consulting

Collection

Industry & Trade

Aanbevolen

Publications Alumni

Automobilia

Car= cult/ see gems

My name in 100 colophons – tentoonstelling studentenpublicaties KABK

>Education

Alchemie

‘Op een dag wordt elke fotograaf geconfronteerd met iemand die je foto’s aansnijdt, ofwel: de grafisch ontwerper’, zegt Van Baar. Zijn taak aan de KABK Den Haag is om fotografiestudenten inzicht te geven in de functie van grafisch ontwerp voor fotografie. In Nederland zijn goede voorbeelden van deze praktijk, al vanaf de jaren 50. Een nauwe samenwerking tussen fotografen, schrijvers, illustratoren, grafische ontwerpers en een drukker / uitgever gaf licht aan een stroom van bedrijfsfotoboeken zoals vuur aan zee (Hoogovens, 1958), de draad van het verhaal (Nijverdal- Ten Cate, 1960) en de verbinding (PTT, 1962).

In 2006 vroeg Corinne Noordenbos Van Baar om toe te treden tot het docententeam. Bij haar stond, als hoofd van de afdeling, toepasbaarheid van fotografie en samenwerking met professionals uit andere disciplines, hoog op de agenda. Het tastbare resultaat: tweemaal per jaar is een groot aantal fotoboeken te zien en vaak te koop: tijdens de 3e jaars tentoonstelling in januari en de examententoonstelling in juli. Daarnaast creëren tweedejaarsstudenten elk jaar een tijdschrift, met gebruikmaking van het materiaal dat zij tijdens hun ‘field trip’ in een buitenlandse stad hebben geproduceerd.

Sinds enkele jaren is KABK / Photography te vinden op internationale fotoboekenbeurzen waar de uitvoering van de studentenboeken als hoogwaardig wordt beschouwd. Dit is het resultaat van samenwerking, niet in het minst met grafisch ontwerpers, repro bedrijven en ambachtelijke boekbinders. “Als je weet wat je wilt, kun je er met de juiste leveranciers in slagen om een ​​mooi en meestal betaalbaar resultaat te behalen. In een korte tijd en op korte termijn. Is het niet een soort alchemie?” Aldus Van Baar.

In de loop der jaren heeft Van Baar bijna 200 studentenpublicaties verzameld. Zij werden voor het eerst in december 2016 -januari 2017 tentoongesteld in de LhGWR Project Space in Den Haag. In april werd de collectie getoond tijdens het Istanbul Photobook Festival bij de Mimar Sinan Fine Arts University / FUAM (Photo Application and Research Center).

Voor de tentoonstelling bij FUAM werd de tentoonstelling volgens acht thema’s ingericht:

1. Mainstream Culture
2. Identity: Family and Gender
3. Control over Nature
4. Control over People / People in control
5. Perception of Nature
6. Observation of the Common
7. Yearning for Freedom
8. Control in/by the Built Environment

In Oktober 2017 was de 3de editie van de tentoonstelling te zien in molen De Kameel tijdens het Fotofestival Schiedam.

100COLF_mainstream_media

Mainstream Culture

100COLF_famlily_gender

Identity / Gender

100COLF_control_over_people

Control over people / people in control

100COLF_built_environment_

Control in/by the Built Environment

100COLF_contro_over_nature

Control over nature

100COLF_observing_nature

Perception of nature

110COLF_observe_the_common

Observation of the Common

100COLF_yearning_for_freedom

Yearning for freedom