Vincent
van Baar

Education

Design & Students

Wunderkammer

Works & Treasures

Design Culture

Hosting/ consulting

Collection

Industry & Trade

Aanbevolen

Publications Alumni

Automobilia

Car= cult/ see gems

EYE Film Instituut Amsterdam

>Wayfinding

Wie achter het Centraal Station over het IJ kijkt, zal een veelhoekige fel-witte cocon met een breed donker venster waarnemen. Hierin is het nieuwe EYE filministituut gevestigd. Het is een ontwerp van Delugan Meissl Associated Architects (DMAA) uit Wenen.

Ook van binnen is het gebouw, op de donker houten vloeren na, overweldigend wit. Hoewel men vanuit het interieur een heldere, zichtbare oriëntatie heeft op het IJ, vormen het het ontbreken van haakse ruimten en wanden, alsmede van eenduidige vloerniveaus, een uitdaging voor de bezoeker: hoe gaat die zijn/haar weg vinden naar een gekozen bestemming? Terwijl enkele bestemmingen zich vanuit de centrale arena zichtbaar manifesteren, is dat voor de weg erheen zeker niet het geval.

Op uitnodiging van EYE ontwikkelden studenten Man&Communication van de Design Academy Eindhoven (DAE) onder leiding van docent Vincent van Baar een aantal concepten voor bewegwijzering. Na feedback van het EYE-team, kwamen twee ontwerpen in aanmerking voor eventuele uitwerking door een professionele partij. Het ene kwam neer op een zich overal herhalend grid van woorden, waarbij de functionele termen zwart waren en de overige grijs. Het andere ging uit van de play/fast-forward knoppen die inmiddels breed toepassing vinden in audio- en filmplayers.

In de vervolgfase heeft Buro Van Baar zich gebogen over functionaliteit, routing, maatvoering, uitvoering, kleur, lettertype en pictogrammen. Na een studie is het play/fast-forward concept geselecteerd voor uitvoering. Het resultaat is een serie onderscheidende ‘signs’ die rechtstreeks op de wanden zijn aangebracht met zwarte verf. Voor het buitenterrein zijn enkele elementen ontworpen zoals de grote zuil die is uitgevoerd als een geknikte metalen plaat. De knik verwijst naar de lijnen in de voetafdruk van het gebouw maar zorgt tevens voor de benodigde stijfheid.

Informatie over het studentenproject: Design Academy Eindhoven, Tessa Blokland
Informatie over het bewegwijzeringsontwerp en aanvraag beeldmateriaal: Buro Van Baar

Font Hydra door Silvio Napoleone

Fotografie: Marleen Sleeuwits